Programe tineret

Programe TINERET


Data publicării: 12.06.2025

ANUNȚ

REZULTATE

Concursul național de proiecte de tineret și studenți 2025

 

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului Și Solidarității Sociale publică pe site-ul propriu Rezultatele Concursului național de proiecte de tineret și studenți 2025.

Contestațiile se depun în perioada 13 – 17 iunie 2025, așa cum este precizat în anunțul de participare.

pdf iconRezultate CNPTS 2025 – Proiecte in afara termenului

pdf iconRezultate CNPTS 2025 – Studenti Eligibilitate

pdf iconRezultate CNPTS 2025 – Studenti Punctaj

pdf iconRezultate CNPTS 2025 – Tineret Eligibilitate

pdf iconRezultate CNPTS 2025 – Tineret Punctaj

 


Data publicării: 20.05.2025

ANUNȚ

În perioada 20.05-20.06.2025, Ministerul Muncii Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), organizează etapele de selecție dosare, interviu și dezbatere finală pentru selecția celor doi delegați de tineret din cadrul Proiectului ”Delegat de Tineret la Națiunile Unite”, sesiunea 2025-2026.

ETAPELE PENTRU SELECȚIA CANDIDAȚILOR:

  1. Depunerea candidaturilor

Aplicanții vor depune dosarul de candidatura în perioada prevăzută în Calendarul de selecție (Formular 1 anexă la Metodologie).

  1. Interviul

În urma evaluării aplicațiilor vor fi selectați 10 candidați conform respectării principiului egalității de gen: 5 de sex feminin și 5 de sex masculin, ce vor susține un interviu, față în față cu membrii comisiei de selecție.

  1. Dezbaterea finală

În urma interviurilor, sunt selectați 4 candidați conform respectării principiului egalității de gen: 2 de sex feminin și 2 de sex masculin. Aceștia participă la dezbaterea finală, în urma căreia sunt selectați 2 candidați: o persoană de sex feminine și una de sex masculin, conform respectării principiului egalității de gen, care obțin statutul de Delegați de Tineret la Națiunile Unite.

Atenție! Mențiuni:

Candidații calificați la proba interviului au obligația să parcurgă procedura de selecție până la finalul acesteia.

Candidații selectați la probele de interviu și dezbatere finală au obligația să fie prezenți în sala de concurs. Nu se admit forme alternative de participare la selecție (ZOOM, transmisii video etc.).

DOSARUL DE CANDIDATURĂ:

Dosarul de candidatură se va depune prin intermediul poștei electronice, într-un singur e-mail – cu anexa arhivată – la adresa delegatonu@mmuncii.gov.ro, cu menţiunea Delegat de Tineret la Națiunile Uniteși va cuprinde:

  • un CV al candidatului, redactat în limba română, în model Europass;
  • scrisoare recentă de recomandare (din ultimii 2 ani), redactată în limba română, din partea unui superior ierarhic sau a unui cadru didactic universitar – semnată, scanată și care să cuprindă datele de contact ale semnatarului pentru identificare;
  • un eseu de maximum 1000 de cuvinte, în limba engleză (font: Trebuchet, mărime 12, spațiere 1,15) cu o temă la alegere din următoarele propuneri:
  1. Inteligența artificială și impactul asupra tinerilor. Analizați oportunităţile și riscurile utilizării inteligenței artificiale de către tineri.
  2. Tinerii și educația pentru pace. Discutați despre rolul tinerilor în promovarea păcii și prevenirea conflictelor în comunitățile lor și la nivel global.
  3. Tinerii și schimările climatice. Analizați impactul schimbărilor climatice asupra vieții și bunăstării tinerilor.
  4. Implicarea activă a tinerilor în procesul decizional și guvernare participativă. Analizați importanța implicării tinerilor în procesele decizionale la nivel local, național și internațional. Cum pot tinerii să fie implicați activ în luarea deciziilor, în formularea politicilor și în monitorizarea implementării acestora pentru a asigura reprezentativitatea și responsabilitatea guvernării?
  5. Tinerii și drepturile omului. Analizați provocările legate de drepturile omului și justiția socială pentru tineri în contextul global. Cum pot tinerii să lupte împotriva discriminării, să promoveze egalitatea de gen și să asigure accesul la educație, sănătate și oportunități egale pentru toți?
  6. Provocările tinerilor pe piața muncii. Analizați provocările specifice întâmpinate de tinerii absolvenți pe piața muncii și propuneți soluții care pot sprijini integrarea eficientă a acestora pe piața muncii.

Toți candidații vor primi un e-mail de confirmare a depunerii candidaturii.

După data limită prevăzută în Calendarul de selecție (Formular nr. 1 anexă la Metodologie), nicio candidatură transmisă nu mai este considerată validă. Necompletarea sau lipsa unei componente și/sau nerespectarea condițiilor de mai sus vor duce la descalificarea aplicantului.

Persoanele care au avut deja un mandat de Delegat de Tineret la ONU nu mai pot participa la procedura de selecție.

CALENDARUL PROCEDURII DE SELECȚIE

20.05-01.06.2025 Depunerea candidaturilor (perioada de înscriere)
*ultima zi de depunere a candidaturilor – 01.06.2025, ora 23:59, ora României

Dosarul de candidatură se va depune prin intermediul poștei electronice, într-un singur e-mail – cu anexă arhivată – la adresa de e-mail delegatonu@mmuncii.gov.ro, cu menţiunea Delegat de Tineret la Națiunile Unite

03.06 – 11.06.2025 Etapa de evaluare a dosarelor
12.06.2025 Publicarea rezultatelor pe site-ul MMFTSS, www.mfamilie.gov.ro
13.06.2025 Depunere contestații
Contestațiile se depun la adresa de e-mail delegatonu@mmuncii.gov.ro în data de 13.06.2025, până la ora 23:59, ora României
16.06-17.06.2025 Soluționarea contestațiilor
17.06.2025 Publicarea rezultatelor contestațiilor pe site-ul MMFTSS, www.mfamilie.gov.ro
18.06 -19.06.2025 Etapa de interviu și proba finală (dezbaterea)
20.06.2025 Publicarea rezultatelor finale pe site-ul MMFTSS, www.mfamilie.gov.ro

Pentru întrebări sau informații suplimentare, candidații pot contacta organizatorii proiectului, respectiv MMFTSS prin e-mail la adresa delegatonu@mmuncii.gov.ro

pdf iconFormular 1

pdf iconFormular 2

pdf iconMETODOLOGIE_ONU_2025

 

ANUNT

Având în vedere că a fost finalizată prima etapă de selecție a dosarelor pentru participanții la proiectul ”Delegat de Tineret la Națiunile Unite”, sesiunea 2025-2026, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale publică astăzi, 12.06.2025, rezultatele evaluării dosarelor de candidatură depuse:

pdf iconPrima etapa de selectie

 

ANUNT ERATA DELEGAT DE TINERET LA ONU

În urma unei verificări suplimentare, s-a constatat existența unei erori de redactare în centralizarea rezultatelor pentru etapa de selecție a dosarelor pentru participanții la proiectul ”Delegat de Tineret la Națiunile Unite”, sesiunea 2025-2026. Ne cerem scuze pentru inconvenientul creat și vă punem la dispoziție rezultatele corecte după cum urmează:

pdf iconANUNT ERATA DELEGAT DE TINERET LA ONU


Data publicării: 15.04.2025

Concursul naţional de proiecte de tineret și studenți

2025

Anunț de participare

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale – MMFTSS lansează Concursul naţional de proiecte de tineret și studenți (CNPTS). Apelul de proiecte este organizat în baza Ordinului Ministrului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale nr. 374/2025 și a Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare.

Bugetul total alocat Concursului naţional de proiecte de tineret și studenți este de 3.000.000 lei, repartizat astfel:

  • pentru linia de finanțare destinată proiectelor de tineret – 1.500.000 lei,
  • pentru linia de finanțare destinată proiectelor studențești – 1.500.000 lei,

cu o limită maximă pe proiect de 150.000 lei.

În cadrul concursului un solicitant poate depune maximum două proiecte, în cadrul aceleiași linii de finanțare.

Pentru anul 2025, prioritățile și măsurile sunt următoarele:

Prioritatea 1. Facilitarea accesului tinerilor la învățare continuă (formală, nonformală și informală) și cultură de calitate

Măsuri:

  1. Organizarea unor activități de sprijinire timpurie a tinerilor, pentru orientare în carieră și consiliere vocațională, în special pentru cei aflați în situații de risc.
  2. Furnizarea unor programe de formare în domeniul industriilor culturale și creative.
  3. Organizarea de evenimente (tabere, târguri, expoziții, festivaluri, competiții cultural-artistice etc.) care să promoveze potențialul cultural și turistic al țării (ex. artă populară, meșteșuguri tradiționale etc.).
  4. Organizarea de activități și evenimente în domeniul științific și tehnologic (cercetare, dezvoltare și inovare).
  5. Susținerea antreprenoriatului ca soluție durabilă pentru dezvoltarea domeniilor culturale, creative, științifice și tehnologice.

Prioritatea 2. Promovarea sănătății și a educației pentru sănătate

Măsuri:

  1. Organizarea unor sesiuni de formare a tinerilor în domeniul primului ajutor.
  2. Conștientizarea tinerilor, prin campanii, ateliere de lucru, sesiuni informative, cu privire la efectele consumului de alcool, tutun, droguri și alte substanțe nocive, precum și ale violenței de orice tip.
  3. Promovarea educației pentru un stil de viață sănătos în rândul tinerilor.

Prioritatea 3. Susținerea participării tinerilor și a organizațiilor de/ pentru tineret la procesul decizional

Măsuri:

  1. Oferirea unor oportunități de „învățare a participării” (ateliere de lucru, dezbateri, platforme, formare a voluntarilor în domeniul participării etc.).
  2. Sprijinirea înființării de consilii consultative și forumuri de tineret la nivel local.
  3. Formarea unor voluntari în vederea implicării în programe de dezvoltare durabilă, colectare selectivă a deșeurilor, ameliorarea efectelor nocive ale schimbărilor climatice.

Prioritatea 4. Crearea și susținerea de oportunități pentru tinerii din zonele rurale, în vederea diminuării decalajelor dintre urban și rural

Măsuri:

  1. Crearea unor “spații” de dialog între tinerii din mediul rural și factorii de decizie pentru a împuternici tinerii din mediul rural să participe la procesele de luare a deciziilor care le afectează viața.
  2. Formarea lucrătorilor de tineret în mediul rural.
  3. Organizarea unor sesiuni de orientare în carieră și consiliere vocațională pentru tinerii din mediul rural.

Calendarul de desfășurare al Concursului național de proiecte de tineret și studenți

Nr. crt. Dată/ Perioadă Etapă
1. 15 aprilie – 14 mai 2025 Perioada de depunere a proiectelor de tineret/ studențești
2. 15 mai – 11 iunie 2025 Evaluarea proiectelor de tineret și studențești

 

3. 12 iunie 2025 Afișarea rezultatelor
4. 13 iunie – 17 iunie 2025 Depunerea contestațiilor
5. 18 iunie – 24 iunie 2025 Analiza contestațiilor
6. 24 iunie 2025 Afișarea rezultatelor contestațiilor și a rezultatelor finale ale concursului
7. 25 iunie – 16 iulie 2025 Perioada de contractare
8. 17 iulie – 26 octombrie 2025 Perioada de desfășurare a proiectelor finanțate la concurs

Documentele se depun, în perioada 15  aprilie – 14 mai 2025, de luni până joi, între orele 08:00 -16:00 și vineri, între orele 8:00-14:00, cu excepția sărbătorilor legale, astfel:

fizic sau prin poștă/curierat, în plic sigilat, cu mențiunea „Concursul național de proiecte de tineret și studenți – Linia de finanțare tineret / Linia de finanțare studenți”, la sediul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale – București, Sector 1, Piața Montreal nr. 10 – Intrarea F, etajul 3, camera 12D.

sau

În cazul depunerii prin poștă/curierat, plicul va avea data de trimitere cel târziu termenul limită prevăzut în anunțul de participare, respectiv 14 mai 2025. Solicitanții, care optează pentru această modalitate de depunere, vor transmite dovada expedierii documentelor, prin e-mail, la adresele precizate anterior.

Contestațiile la Concursul național de proiecte de tineret și studenți se depun la adresa de e-mail: concurs.tineret@mmuncii.gov.ro, pentru linia de finanțare tineret și la adresa de e-mail: concurs.studenti@mmuncii.gov.ro, pentru linia de finanțare studenți, până la ora 23:59 a ultimei zile din perioada alocată depunerii acestora.

Detalii suplimentare referitoare la concurs se pot obţine de pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (www.mfamilie.gov.ro ) sau se pot solicita la adresele de e-mail anterior precizate.

pdf iconAnunt CNPTS 2025

pdf iconMetodologia pentru Concursul National de Proiecte de Tineret și Studenți – OMMFTSS nr. 374 din 2025

Metodologia pentru Concursul National de Proiecte de Tineret și Studenți – OMMFTSS nr. 374 din 2025

pdf iconClarificari.pdf

Anunț Sesiuni informative CNPTS 2025


Data publicării: 12.02.2025

RAPORT

Concurs național de proiecte de tineret și studenți 2024

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a organizat, în perioada 15 ianuarie 2024 – 03 noiembrie 2024, în baza Ordinului Ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse nr. 21108/29.12.2024 și a Legii nr 350/ 02.12.2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, Concursul naţional de proiecte de tineret și studenți.

Bugetul total alocat Concursului naţional de proiecte de tineret și studenți a fost de 3.000.000 lei, repartizat pentru linia de finanțare destinată proiectelor de tineret în valoare de 1.500.000 lei și pentru linia de finanțare destinată proiectelor studențești 1.500.000 lei, cu o limită maximă pe proiect de 150.000 lei.

În cadrul Concursului național de proiecte de tineret și studenți 2024, au fost depuse 89 de proiecte de tineret și studenți, dintre care 83 de proiecte evaluate și 5 proiecte depuse în afara termenului.

În urma verificării, evaluării şi selecţiei proiectelor, au fost selectate spre finanțare un număr de 32 proiecte, în valoare de 2.986.439,84 lei, după cum urmează:

–     20 proiecte pentru Linia de finanțare tineret, pentru care s-a atribuit suma de 2,115,808.52 lei

–     12 proiecte pentru Linia de finanțare studenți, pentru care s-a atribuit suma de 870,631.32 lei.

Suma totală decontată în urma implementării proiectelor din cadrul concursului a fost de 2 225 136.66 lei; în total au fost decontate 29 proiecte implementate în 26 județe, prin intermediul a  29 organizații de tineret și studențești care au implicat un număr de 5 334 beneficiari.


Data publicării: 14.11.2024

Comisia Europeană în România

Fă-ți vocea auzită!

Dacă ești un elev cu vârsta între 16-18 ani și vrei să contribui la modelarea viitorului Europei, atunci aplică la Your Europe, Your Say!

Tinerii europeni se vor întâlni la Bruxelles pe 13-14 martie 2025 pentru a discuta despre cum pot construi Europa de mâine.

Aceasta este șansa ta de a participa activ la discuții ce vor influența politica europeană și de a fi ascultat de instituțiile UE.

Termen limită pentru înscrieri: 25 noiembrie 2024

Aplică acum, accesând link-ul următor: Your Europe, Your Say!


Data publicării: 31.10.2024

ANUNȚ
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse publică rezultatele finale ale selecției membrilor pentru Consiliul Național Consultativ pentru Tineret.
În urma analizării contestației Uniunii Elevilor Reprezentanți, înregistrată cu nr. 4693/DGTFPD/29.10.2024, comisia de contestații menține decizia comisiei de selecție.

pdf icon Rezultate finale ale selecției membrilor Consiliul Național Consultativ pentru Tineret


Data publicării: 24.10.2024

REZULTATELE SELECȚIEI MEMBRILOR CONSILIULUI NAȚIONAL CONSULTATIV PENTRU TINERET 2024

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse publică rezultatele selecției membrilor pentru Consiliul Național Consultativ pentru Tineret. Contestațiile se pot depune între 25-29 octombrie 2024, la adresa de e-mail: secretariat.dgtfpd@mfamilie.gov.ro.

pdf icon Rezultate selecția membrilor Consiliul Național Consultativ pentru Tineret


Data publicării: 13.09.2024
ANUNȚ

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse organizează, în perioada 18 septembrie – 15 noiembrie 2024, procesul de selecție a membrilor Consiliului Național Consultativ pentru Tineret, în baza Ordinului ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse nr. 25100/19.06.2024 privind înființarea Consiliului Național Consultativ pentru Tineret și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare și în baza Ordinului nr. 25139/12.09.2024 privind aprobarea Metodologiei pentru selecția membrilor Consiliului Național Consultativ pentru Tineret.

Candidaturile se depun la sediul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse din Piața Montreal nr. 10, sector 1 sau la adresa de e-mail: secretariat.dgtfpd@mfamilie.gov.ro și conțin documentele cuprinse în Anexa la Ordinul ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse nr. 25100/19.06.2024 privind înființarea Consiliului Național Consultativ pentru Tineret și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare.

Calendarul de desfășurare a procesului de selecție a membrilor C.N.C.T. este următorul:

Nr.crt Etapa Data/perioada
1 Depunerea candidaturilor – candidaturile se pot depune în 15 zile lucrătoare de la apariția anunțului de selecție 18 septembrie – 09 octombrie 2024
2 Evaluarea candidaturilor – candidaturile se evaluează de către comisia înfiinţată prin ordin al ministrului familiei, tineretului şi egalității de şanse pe o perioadă de 10 zile lucrătoare de la termenul final de depunere a candidaturilor 10 octombrie – 23 octombrie 2024
3 Afişare rezultate – în urma selecţiei, la 24 de ore de la finalizarea evaluării, se vor afişa rezultatele în ordinea descrescătoare a punctajului. 24 octombrie 2024
4 Comunicare rezultate – rezultatele selecției vor fi transmise tuturor candidaţilor după afișarea acestora pe site-ul MFTES 24 octombrie 2024
5 Transmiterea contestațiilor în termen de 3 zile lucrătoare de la publicarea rezultatelor 25 octombrie – 29 octombrie 2024
6 Analiza contestațiilor

– contestațiile se evaluează

în termen de 5 zile lucrătoare după transmiterea contestațiilor

30 octombrie – 04 noiembrie 2024
7 Afișarea rezultatelor finale 5 noiembrie 2024
8 Solicitare desemnare delegați 5 noiembrie 2024
9 Desemnare delegați de către structurile membre ale C.N.C.T. 06 -15 noiembrie 2024

Metodologie pentru selecția membrilor CNCT.docx


Sari la conținut