Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) organizează, în data de 23 Ianarie 2024, ora 11, o sesiune de informare cu privire la Concursul național de proiecte de tineret și studenți.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse


GALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA
Ploiești, 2024
REGULAMENT
de înscriere pentru structuri asociative de și pentru tineret, grupuri informale de tineri,
centre de tineret și case de cultură ale studenților respectiv Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei

Introducere

Organizată anual de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – MFTES, Gala Tineretului din România se desfășoară în data de 20 octombrie 2024, la Palatul Culturii din Ploiești, sub sloganul ”Tinerii de azi, liderii de mâine!”.

Prezentul Regulament stabilește detaliile participării la cea de a IX-a ediție a evenimentului Gala Tineretului din România, precum și condițiile și criteriile de eligibilitate pentru înscrierea candidaturilor în competiție.

În competiție se pot înscrie structuri asociative de și pentru tineret, grupuri informale de tineri, centre de tineret și case de cultură ale studenților respectiv Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei care au derulat proiecte cu impact pentru tineri/ studenți în perioada 01 noiembrie 2023 – 30 septembrie 2024.

Calendar de desfășurare

  • 16.09.2024 – 30.09.2024: depunerea candidaturilor pentru concurs;
  • 03.10.2024 – 10.10.2024: jurizarea candidaturilor depuse;
  • 15.10.2024: publicarea finaliștilor pe site-urile www.mfamilie.gov.ro, https://www.facebook.com/galatineret;
  • 15.10.2024 – 16.10.2024vot de popularitate;
  • 20.10.2024, ora 12.00Gala Tineretului din România – premierea câștigătorilor.

Candidaturile depuse după data de 30 septembrie 2024, ora 23.59 nu vor intra în competiție.

Finaliștii vor fi invitați să ia parte la evenimentul din data 20 octombrie 2024, de la Ploiești.

Secțiunile în cadrul cărora vor fi premiate proiectele și inițiativele de tineret/ studențești în anul 2024[1]

  1. Antreprenoriat și inovare

În această secțiune sunt evaluate proiectele care urmăresc să dezvolte cultura antreprenorială a tinerilor, să îmbunătățească portofoliul de competenţe şi abilităţi necesare adaptării la dinamica pieţei muncii actuale. Sunt, de asemenea, avute în vedere proiectele care se adresează tinerilor inovatori și inventatori, creatori de noi tehnologii și soluții revoluționare.

  1. Artă, cultură și industrii creative

Această secțiune vizează proiectele în care tinerii promovează valori culturale și interculturale sau beneficiază de activități artistice, ori din domeniul industriilor creative.

  1. Dezvoltare durabilă (probleme de mediu, schimbare climatică, tranziţia ecologică şi dezvoltarea durabilă)

În această secțiune sunt evaluate proiectele care promovează educația ecologică, protecția mediului înconjurător, sortarea deșeurilor, reducerea consumului de resurse, contribuind la creșterea capacității tinerilor de a acționa ca factori ai schimbării pentru o dezvoltare durabilă și ecologică. Există numeroase modalități prin care tinerii pot contribui într-un mod inovativ și informat în ceea ce privește viitoarele decizii legate de efectele schimbărilor climatice sau tranziția către surse de energie regenerabile.

  1. Incluziune socială

Proiectele care implică tinerii provenind din grupuri defavorizate, care susțin și dezvoltă incluziunea tuturor tinerilor în societate, pornind de la nevoile reale ale grupului implicat în activitățile fiecărui asemenea proiect, sunt evaluate în cadrul acestei secțiuni.

  1. Implicare socială și voluntariat

Această secțiune vizează:

– proiecte în care tinerii sunt implicați în procese de participare publică, creează și/sau iau parte la procese de consultare cu instituții și organizații neguvernamentale, pe teme de interes pentru tineret și/sau de implicare civică a tinerilor;

– proiecte în care tinerii sunt implicați în activități de voluntariat.

  1. Educație non-formală

Această secțiune vizează proiectele în care tinerii învață în afara școlii tradiționale, dobândind competențe și aptitudini relevante în dezvoltarea lor personală, prin metode interactive și antrenante.

  1. Sport, sănătate și stil de viață sănătos

Promovarea unui stil de viață sănătos, incluzând aptitudini de prevenire a unor boli sau dependențe, practicarea mișcării sau implicarea în activități și evenimente sportive, sunt temele de interes ale proiectelor care se încadrează în această secțiune.

  1. Dezvoltarea tinerilor din mediul rural

Proiectele care au în vedere îmbunătățirea vieții tinerilor din mediul rural, incluzând accesul acestora la educație, la o ofertă culturală de calitate și la oportunități de petrecere a timpului liber, accesul la informare, la formare și inserție profesională și educație antreprenorială sunt evaluate în cadrul acestei secțiuni.

  1. Implicarea tinerilor români de pretudindeni

Această secțiune vizează proiecte implementate de structuri asociative de și pentru tineret ale românilor stabiliți în afara granițelor României pentru tinerii români din diaspora și din comunitățile istorice.

  1. Centre de tineret

Centrele de tineret sunt spații imobile sau mobile, dedicate tinerilor cu vârste între 14 și 35 de ani în cadrul cărora sunt oferite servicii de informare, consiliere, educație non-formală, dezvoltare personală și socială precum și oportunități de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv și educativ.

Secțiunea vizează:

– activitatea și evenimentele desfășurate în centre;
– serviciile oferite tinerilor și organizațiilor de tineret;
– lucrătorii de tineret implicați în activități;
– grupul țintă – activitățile și serviciile sunt adaptate la nevoile tinerilor.
  1. Susținerea studenților și tinerilor de către casele de cultură ale studenților, respectiv Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei

În această secțiune sunt evaluate proiectele de tineret și studențești implementate de către casele de cultură ale studenților, respectiv Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei.

Condiții de participare

Pentru înscrierea în competiție a proiectelor adresate tinerilor/ studenților, candidații trebuie să completeze online Formularul de înscriere, încadrându-se în termenul limită de 30 septembrie 2024, ora 23.59.

Apăsați aici pentru a accesa ”Formularul de înscriere pentru structuri asociative de și pentru tineret, grupuri informale de tineri” (acesta vizează proiectele depuse la secțiunile 1 – 9)

https://mfamilie.gov.ro/Formular înscriere – structuri asociative și grupuri informale-2024

Apăsați aici pentru a accesa ”Formularul de înscriere pentru centre de tineret” (acesta vizează proiectele depuse la secțiunea 10):

https://mfamilie.gov.ro/Formular înscriere – centre de tineret – 2024

Apăsați aici pentru a accesa Formularul de înscriere pentru  CCS/ CCSS Tei  (acesta vizează proiectele depuse la secțiunea 11):

https://mfamilie.gov.ro/Formular de înscriere – CCS/ CCSS TEI – 2024

Formularele de candidatură vor fi evaluate de către un juriu specializat, pe baza criteriilor de jurizare prevăzute în prezentul Regulament.

Criterii de eligibilitate

  • Candidați eligibili: structuri asociative de și pentru tineret, grupuri informale de tineri, centre de tineret, case de cultură ale studenților respectiv Comlexul Cultural Sportiv Studențesc Tei, care au derulat proiecte cu impact pentru tineri/ studenți.
  • Sediul candidatului trebuie să fie în România, cu excepția proietelor depuse la secțiunea 9 – „ Implicarea tinerilor români de pretudindeni”.
  • Proiectul propus spre jurizare trebuie să fie implementat în perioada 01 noiembrie 2023 – 30 septembrie 2024, cu mențiunea ca la data depunerii cadidaturii, acesta să fie finalizat. Excepție fac centrele de tineret a căror activiviate continuă și după data de 30 octombrie 2024.
  • Proiectul depus trebuie să fie un proiect propriu al candidatului sau un proiect propriu organizat în parteneriat.

Un proiect poate fi premiat doar la o singură secțiune, dar poate candida pentru maximum două secțiuni.

Criterii de evaluare

  1. Pentru secțiunile 1-9 și secțiunea 11

În cadrul procesului de jurizare se va ține cont de următoarele criterii:

  • Nevoia căreia răspunde proiectul nominalizat – 15 puncte
  • Relevanța obiectivelor, activităților și metodelor de lucru în raport cu obiectivele – 20 puncte
  • Schimbările generate de proiect (rezultate și impact) – 30 puncte
  • Implicarea tinerilor în cadrul proiectului nominalizat și elemente de învățare pentru tineri – 20 puncte
  • Elemente de noutate și inovare- 15 puncte

Punctaj total = 100 puncte

  1. Pentru secțiuna 10 – Centre de tineret

În cadrul procesului de jurizare se va ține cont de următoarele criterii:

  • Organizarea și funcționarea centrului (Anul înființării, Spațiu, Dotări, Buget anual, Acreditări, premii, distincții obținute în ultimii 2 ani, Parteneriate) –  15 puncte
  • Nevoia căreia răspunde centrul de tineret – 20 pct
  • Relevanța activităților desfășurate și a serviciilor oferite în centru pentru tineri – 30 puncte
  • Implicarea tinerilor, lucrătorilor de tineret și a volunatrilor în activitățile centrului și elemente de învățare pentru tineri– 20 pct
  • Schimbările generate de funcționarea centrului în comunitate (rezultate și impact) – 15 puncte

Punctaj total = 100 puncte

Premiere

Premiile vor fi acordate pe baza criteriilor de evaluare expuse mai sus. Fiecare candidatură va fi punctată de membrii juriului.

Premiile de popularitate se vor acorda proiectului de tineret și tânărului care vor obține cele mai multe voturi/ aprecieri, în perioada 15 – 16 octombrie 2024, până la ora 23.59. Votul se poate acorda pe pagina de Facebook a evenimentului – https://www.facebook.com/galatineret.

Premiul „Junior” va reveni proiectului cu cel mai mare punctaj acordat de către comisia de evaluare.

Proiectele câștigătoare, vor fi premiate în cadrul Galei, în data de 20 octombrie 2024.

[1] Descrierile secțiunilor sunt pur orientative, nu se dorește a fi limitative.

Sari la conținut