Protectia copilului si adoptie
Atunci când vorbim de copiii aflați în diferite situații de vulnerabilitate, rolul nostru este de a folosi toate pârghiile legale și instituționale pentru a ne asigura că drepturile celor pe care îi servim sunt respectate.Credem în potențialul evolutiv al fiecărui copil, precum și în dreptul lor la demnitate, familie și incluziune pe toate palierele vieții sociale.
Pentru a atinge acest deziderat, suntem conștienți că este nevoie de un efort coordonat al tuturor instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții directe sau tangente în protecția și promovarea drepturilor copiilor. Pe de altă parte, încurajăm și sprijinim implicarea societății civile și a tuturor actorilor sociali pentru promovarea unei abordări incluzive, în spiritul drepturilor omului în ceea ce privește copiii.
ANPDCA își propune, în egală măsură, să își exercite atribuțiile în spiritul deschiderii și al apropierii de oameni. Principiul pe care ni-l asumăm în această misiune este acela că ”fiecare copil contează”.
VIDEO: PROCEDURA ADOPȚIEI EXPLICATĂ ÎN MAI PUȚIN DE 3 MINUTE
Valabilitatea unor certificate de handicap poate fi prelungită până la împlinirea vârstei de 18 ani
Vești bune pentru părinții copiilor care au probleme majore de sănătate! Aceștia vor scăpa de drumurile repetate – și, de cele mai multe ori, dificile și obositoare – în fața comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, pentru că, pentru multe dintre aceste afecțiuni, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungește până la 18 ani.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sănătății au inițiat un Ordin comun care stabilește normele de aplicare și criteriile speciale în aceste cazuri
Concret, în cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Până acum, demersul de obținere a acestor certificate trebuia reluat de părinți din doi în doi ani, ceea ce știm că le crea reale probleme acestora.
De acum încolo, părinții copiilor cu afecțiuni grave – precum boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale, tulburări cronice de metabolism și nutriție, amputații congenitale sau dobândite ale membrelor, boli ale structurii pielii, afecțiuni onologice în perioada de urmărire posterapeutică – nu mai sunt nevoiți să mai meargă în fața comisiei pentru protecția copilului, pentru a obține un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.
Decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani se bazează acum pe o serie de criterii biopsihosociale, toate incluse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Familiei.
„Suntem alături atât de toți copiii încercați de viață cât și de părinții lor și sperăm ca, odată cu apariția cadrului legal pentru aplicarea acestor prevederi, să reușim să eliminăm măcar această grijă a lor și stresul mersului la aceste evaluări, care, în astfel de cazuri, erau complet inutile” – Gabriela FIREA, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
VIDEO: Procedura adopției internaționale
Care sunt pașii de urmat în cazul adopției internaționale.
În primul rând, trebuie să fii cetățean român sau soțul/soția ta să aibă cetățenie română. Sau rudă de gradul al patrulea cu copilul, ori soț al părintelui firesc al copilului.Nu există o limită de vârstă, trebuie doar să ai mai mult de 18 ani.Lista autorităţilor centrale cu atribuţii în adopţia internaţională o poți consulta pe site-ul Convenţiei de la Haga www.hcch.netLista organizaţiilor străine autorizate în domeniul adopţiei internaţionale o poți găsi pe copii.gov.roCa să obții atestatul, demersurile se fac în țara în care locuiești. Dar va fi nevoie să vii în România pentru etapa de potrivire practică.Un copil este eligibil pentru adopţia internaţională după ce a trecut un an în care s-a încercat identificarea unui adoptator cu reşedinţa obişnuită în România.Specialiștii vor căuta persoana sau familia potrivită pentru nevoile copilului.Pentru potrivirea practică, în care vei întâlni copilul, trebuie să te deplasezi în România pentru cel puțin 30 de zile calendaristice consecutive.Vei face vizite la domiciliul copilului, în spații de joacă și în alte locații stabilite de specialiști.Dacă aceștia consideră că tu ești persoana/familia potrivită pentru copil, urmează încuviinţarea adopţiei și obtinerea documentelor noi de identitate și de călătorie ale copilului.Vei primi un certificat pe baza căruia adopția va fi recunoscută de drept în statul primitor.Timp de 2 ani de zile adopția va fi încă monitorizată de specialiști.
Legea română nu prevede taxe pentru adopția internațională, dar vor fi unele costuri, de exemplu pentru obținerea documentelor ulterioare adopției.
Reține: nu exista parinti perfecti!
“Poate nu poți schimba lumea adoptând un copil,
Dar lumea acelui copil va fi complet schimbată!”
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie
B-dul Ghe. Magheru nr.7, Sector 1, București
Tel.: +40 213 100 789 – Fax.: +40 21312 7474
E-mail : office@anpdca.ro