Programele guvernamentale de creditare Student Invest și Family Start

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Programele guvernamentale de creditare Student Invest și Family Start, ediția 2023 / 2024

lista banci partenere Lista bănci partenere

Programele guvernamentale de creditare Student Invest și Family Start, ediția 2024Prezentare programe guvernamentale 2024 ( .ppt )


Data publicării: 16.01.2024

Informare

Facem toate demersurile să continuăm și în anul 2024 Programul social de interes național pentru creșterea natalității (FIV) și ne pregătim pentru lansarea ghidului care va conține o îmbunătățire a modului de creditare a celor două programe #FamilyStart și #StudentInvest.

La inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a avut loc ieri, 15.01.2024 o întâlnire dedicată Programului social de interes național pentru susținerea cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității.

La această întâlnire, reprezentanți ai ministerului, printre care doamna ministru Natalia Intotero, doamna Director General Alexandra Dobre și domnul Manager Flavius AIOANEI – UP România, au discutat cu partenerii din unitățile sanitare implicate în implementarea programului la nivel național în anul 2023, pentru un număr de 10.000 de beneficiari.

Au fost analizate primele rezultate și provocările întâmpinate în procesul de implementare la nivel național pentru acest program, precum și buna colaborare dintre minister și parteneri. În același timp, facem tot posibilul să identificăm fonduri financiare pentru a asigura continuarea programului și în anul 2024.

La întâlnirea cu reprezentanții băncilor, ai Ministerului Finanțelor și ai Fondului de Contragarantare, Ministerul Familiei și-a arătat dorința ca plafonul de creditare pentru cele două programe #FamilyStart și #StudentInvest să fie epuizat până la jumătatea anului.

De asemenea, elaborarea unui ghid care să conțină principalele informații menite să ducă la o îmbunătățire a modului de creditare prin cele două programe pe care Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse le gestionează, a fost tema principală abordată în cadrul acestei întâlniri. Alături de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse au participat doamna Director pentru Politici de Locuire, Mihaela Căpățână și domnul director Direcția de Tineret, Victor Ionescu.


Data publicării: 08.01.2024

Informare

Pentru că cele două programe guvernamentale de creditare #StudentInvest și #FamilyStart și-au dovedit utilitate în anul 2023, ne pregătim ca în acest an să dăm drumul cât mai repede la o nouă creditare.

La Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse a avut astăzi o întâlnire cu reperentanți ai Ministerului de Finanțe și ai Fondului Român de Contragarantare pentru a demara cât mai repede procedurile legale astfel încât în luna februarie să se poată da drumul la noile creditări pentru cele două programe.

“Întâlnirea de astăzi s-a dovedit a fi utilă pentru că vrem ca în acest an să eliminăm cât mai multe din problemele cu care s-au confruntat potențialii beneficiari ai acestor programe de finanțare. Din acest motiv vom pune la punct un calendar foarte clar și de asemenea vom purta discuții aplicate cu bănicile care doresc să ne fie partenere pentru a ajuta cât mai mulți studenți dar și familii tinere să obțină aceste credite. Suntem optimiști pentru că anul trecut am reușit în doar două luni de zile să epuizăm plafonul pentru #FamilyStart și aproximativ 30% pentru programul #StudentInvest”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Și pentru anul 2024 plafoanele de garantare a celor două programe au fost stabilite la aceeași sumă, respectiv 250 de milioane pentru Student Invest și 250 de milioane pentru Family Start.


Data publicării: 27.12.2023

ANUNȚ

 

Astăzi, 27.12.2023, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse anunță deschiderea procesului de transparență decizională a proiectului de Ordin pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a programelor guvernamentale de creditare „StudentInvest” și „FamilyStart”, precum și a modelului Convenției de garantare aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor și ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse nr. 2.534/20.809/2022, cu modificările și completările ulterioare.

Documentația aferentă proiectului de act normativ include:

  • proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a programelor guvernamentale de creditare „StudentInvest” și „FamilyStart”,  precum și a modelului Convenției de garantare aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor și ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse nr. 2.534/20.809/2022, cu modificările și completările ulterioare;
  • referat de aprobare.

Documentația poate fi consultată:

  • pe pagina de internet a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse;
  • la sediul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului, astfel:

  • ca mesaj în format electronic la adresa de e-mail: cabinet@mfamilie.gov.ro ;
  • prin poștă pe adresa Piața Montreal nr.10, București, Sectorul 1, sau prin depunere la Registratura Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Informații suplimentare se pot solicita la adresa de e-mail: cabinet@mfamilie.gov.ro .

pdf icon Anunt

pdf icon Proiect de ordin

pdf icon REFERAT DE APROBARE ORDIN NORME


Data publicării: 19.12.2023

10.000 de dosare eligibile, 1.010 sarcini în evoluție și 52 de nașteri, în anul 2023

 

La un an și două săptămâni de la lansarea Programului Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse anunță că la data de 19 decembrie au fost înregistrate 52 de nașteri și 1.010 sarcini în evoluție. De asemenea, numărul de 10.000 de dosare eligibile aferente anului 2023 a fost atins.

Pe parcursul acestui an au fost înregistrate peste 25.000 de solicitări pentru accesarea sprijinului financiar de 15.000 de lei destinat procedurilor de fertilizare in vitro. De la începutul programului, au fost făcute 2.445 de deconturi la farmacii și 2.134 de deconturi la clinici pentru proceduri medicale.

Amintim că sprijinul se acordă sub forma a două vouchere pe suport de hârtie, în cuantum de 15.000 de lei. Astfel, un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în suma de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.

pdf icon Informare


Data publicării: 18.12.2023

INFORMARE

1.225 de credite în cadrul programului ”FamilyStart”

822 de credite în cadrul programului ”StudentInvest”

 

          Având în vedere numeroasele controverse apărute în spațiul public în privința derulării celor două programe guvernamentale ”StudentInvest” și FamilyStart”, programe inițiate de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse vă informăm că la data de 17 decembrie 2023 au fost aprobate 1.225 de credite în cadrul programului ”FamilyStart” (361credite – Libra Internet Bank; 54 credite– TechVenture; 489 credite – CEC Bank; 57 credite – Exim Banca Românească, 264 credite – băncile cooperatiste) pentru care au fost aprobate garanții în valoare de 118,127,824 RON și  822 de credite în cadrul programului ”StudentInvest” (73 credite – Libra Internet Bank; 30 credite – TechVenture; 561 credite – CEC Bank; 81 credite – Exim Banca Românească; 77 credite – băncile cooperatiste) pentru care au fost aprobate garanții în valoare de 52,010,792 RON.

         De asemenea, menționăm faptul că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse nu a operat nicio modificare în ceea ce privește perioada de creditare sau cea de garanție.

Astfel, potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare ”StudentInvest” și ”FamilyStart”, precum și pentru modificarea art.128, alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare, art.2, alin. (4), respectiv art. 4, alin. (3) – ”Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație”.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse atrage atenția tuturor instituțiilor bancare partenere în cadrul acestor programe guvernamentale să respecte toate prevederile ordonanței mai sus menționate și să nu opereze niciun fel de modificări în afara cadrului legal.


Data publicării: 09.12.2023

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și FamilyStart se bucură de succes în 2023 și vor continua și în 2024

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse apreciază interesul crescut pe care programele guvernamentale de finanțare StudentInvest și FamilyStart le-au generat în rândul potențialilor beneficiari, studenți cu vârsta între 18 și 40 ani, respectiv familii cu vâsta între 18 și 45 de ani, aspect care confirmă că activitățile specifice cuprinse în pachetul guvernamental „Sprijin pentru România” sunt necesare și oportune.

Cele două programe de creditare se derulează în acest moment prin intermediul băncilor partenere înscrise: Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP împreună cu 26 de bănci cooperatiste din rețea, CEC Bank, Exim Banca Românească, Libra Internet Bank și Techventures Bank. Aceste bănci au demarat implementarea programelor StudentInvest și FamilyStart în luna noiembrie, după stabilirea normelor proprii de creditare, în baza legislației specifice în vigoare.

În acest context, luând la cunoștință de existența unui număr mare de solicitări la nivelul băncilor înscrise, a capacității limitate de procesare atât din punctul de vedere al resurselor umane, cât și a timpului scurt rămas până la finalul anului calendaristic, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse îi anunță pe cei interesați că programele StudentInvest și FamilyStart vor beneficia de susținere bugetară și în anul 2024.

De asemenea, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse solicită băncilor înscrise în cele două programe să respecte termenii contractuali stabiliți de comun acord.

Precizăm că, potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare ”StudentInvest” și ”FamilyStart”, precum și pentru modificarea art.128, alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare, art.2, alin. (4), respectiv art. 4, alin. (3) – ”Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație”.

Mai mult, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse solicită băncilor înscrise în cele două programe să pună în aplicare planuri de acțiuni proprii cu scopul maximizării utilizării plafoanelor de garantare solicitate și alocate conform normelor în vigoare, precum și prin estimarea corespunzătoare a volumelor de  solicitări pe care au capacitatea de a le procesa în perioada care urmează până la finalul anului, în colaborare cu Fondul Român de Contragarantare SA care administrează aceste plafoane.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) are calitatea de ordonator principal de credite și derulează programele guvernamentale de finanțare cu garanții de stat StudentInvest și FamilyStart în baza Legii nr.224/2023 pentru aprobarea OUG nr.95/2022 și a Ordinului comun nr.20.740/2.533 al Ministerului Finanțelor și MFTES publicat în Monitorul Oficial nr.835/15.09.2023 care reprezintă Normele de aplicare aferente celor două programe de facilitare a accesului la finanțare a persoanelor din categoriile eligibile.

Echipa de comunicare MFTES

pdf icon Comunicat


Data publicării: 03.11.2023

ANUNȚ – Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse anunță că, începând cu data de 1 noiembrie 2023, programele naționale de creditare cu garanția statului și dobândă subvenționată „StudentInvest” și „FamilyStart” derulate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul Fondului Român de Contragarantare, în calitate de garantor, pot fi accesate prin intermediul băncilor partenere Libra Internet Bank, TechVentures Bank, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, precum și prin intermediul băncilor cooperatiste, lista acestora fiind disponibilă pe site-ul ministerului.

Guvernul României a adoptat OUG 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „Studentlnvest” și „FamilyStart”, precum și pentru modificarea art.128 alin. (1) din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care Ministerul Familiei, Tineretului și Egalitatii de Șanse (MFTEȘ) detaliază condițiile de accesare, cheltuielile eligibile și condițiile în care pot fi accesate aceste credite.

pdf iconComunicat

Echipa de comunicare MFTES


Data publicării: 12.10.2023 

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, și secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, doamna Carmen Moraru, au semnat astăzi Convenția care dă startul programelor guvernamentale de creditare Student Invest și Family Start, ediția 2023.

Cele două programe de sprijin pentru tineri și familii sunt derulate împreună cu Fondul Român de Contragarantare. Din acest moment, băncile îi așteaptă pe tineri să acceseze aceste credite. Lista completă a băncilor înscrise în program se regăsește pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Avantajele celor două programe derulate în 2023 constau în facilități de creditare, după cum urmează:

  • Garanții de stat– Fondul Român de Contragarantare SA asigură garantarea de până la 80% a împrumutului acordat de către banca/instituția de credit înscrisă în program;
  • Comisioane subvenționate – sunt acoperite integral comisionul de analiză și comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanției acordate prin FRC;
  • Dobânda aferentă credituluieste subvenționată diferențiat, în funcție de program, astfel:
    • Student Invest 100% – acoperire integrală;
    • Family Start 75% – acoperire în proporție de 75%;
  • Durata credituluieste de maxim 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Condițiile de eligibilitate pentru cele două programe sunt:

Programul Student Invest

  • vârsta beneficiarilor eligibili – între 18 și 40 de ani, cuprinși în instituțiile de învățământ superior din România;
  • valoarea maximă a creditului – 75.000 lei;
  • plafonul total al garanțiilor de stat250 milioane lei.

Cheltuielile eligibile

a) taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;
b)plata cărților, rechizitelor, inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități;
c) costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
d) taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
e) achiziția de calculatoare, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități;
f) plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății;
g)plata locurilor de cazare în căminele studențești;
h) parte/avans din achiziția unei locuințe;
i) cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus;
j) plata, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala
k) costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
l) investigații și tratamente medicale complexe recomandate de medici specialiști în cazul studenților cu probleme de sănătate;
m) achiziția de autoturisme noi/autoturisme second-hand cu vechime de maximum 5 ani și achiziția de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilități;
n) achiziția instrumentelor muzicale, a aparaturii audio-video și a altor obiecte necesare pentru dezvoltarea abilităților vocaționale.

Programul Family Start

  • vârsta beneficiarilor eligibili – între 18 și 45 de ani, care își întemeiază o familie și/sau persoanele care formează o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă;
  • valoarea maximă a creditului – 150.000 de lei;
  • plafonul de venituri ce permite participarea în program– venitul net pe membru de familie este de până la 6.000 lei, respectiv de până la 7.500 lei pentru familiile monoparentale. Venitul net lunar pe membru de familie în sensul prezentului program reprezintă salarii nete lunare/ venituri din salarii. Precizare: prin venit net lunar se înțelege inclusiv indemnizația pentru creșterea copilului.
  • plafonul total al garanțiilor de stat – 250 milioane lei.

Cheltuieli eligibile

a) costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000 lei; solicitarea plății se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul;
b) plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor;
c) cheltuielile cu creșa, grădinița, școala;
d) achiziția de autoturisme noi/autoturisme second-hand cu vechime de maximum 5 ani, precum și achiziția de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilități;
e) cheltuieli aferente taxelor de studii: licență, master, inclusiv master, doctorat, inclusiv cursuri de calificare sau perfecționare profesională, conversie sau reconversie profesională, precum și cheltuieli aferente cărților de specialitate și rechizitelor, inclusiv celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități; toate formele de studiu trebuie să fie autorizate să funcționeze provizoriu sau să fie acreditate;
f)plata cheltuielilor aferente publicării cărților sau a studiilor de specialitate, inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități;
g)plata taxelor de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și a cheltuielilor de transport pentru deplasări;
h) achiziția de calculatoare și/sau componente ale acestora, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate, inclusiv a celor având încorporate tehnologii de acces pentru persoanele cu dizabilități;
i) plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății;
j) parte/avans din prețul de achiziție/costul de construcție a unei locuințe – inclusiv costul proiectării și al execuției, cheltuieli legate de construcția/modernizarea/renovarea/extinderea locuinței, de lucrări pentru creșterea eficienței energetice sau pentru instalarea de echipamente/instalații de producere a energiei electrice/cogenerare din surse regenerabile – prin proiect individual sau prin programe guvernamentale specifice, precum şi cheltuieli legate de achiziția de mobilier; rambursarea anticipată parțială/integrală a unui credit ipotecar contractat anterior, inclusiv prin programe guvernamentale;
k) costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
l)investigații și tratamente medicale complexe recomandate de medici specialiști în cazul familiilor ai căror membri au probleme de sănătate;
m) achiziția de soluții energetice sustenabile – sisteme de panouri fotovoltaice, sisteme de panouri solare, instalații eoliene și alte soluții energetice;
n) achiziția aparatelor electrocasnice în valoare totală de maximum 10.000 lei și aparatura electronică în valoare totală de maximum 10.000 lei.

BIROUL DE PRESĂ 

pdf icon Lista bănci partenere

Sari la conținut