“Manifest pentru drepturile femeilor”


Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse:

Am lansat, la Palatul Parlamentului, “Manifest pentru drepturile femeilor”.
Am reafirmat că drepturile femeilor nu sunt negociabile! Aceste drepturi sunt recunoscute și respectate în întreaga lume. Ne dorim o țară ca afară și când vorbim despre drepturile femeilor. Oricine, femeie sau bărbat, poate fi alături de noi pentru că împreună suntem mai puternici.
Avem obiective clare pentru întărirea rolului femeii în societatea noastră. Iată care sunt:
1️⃣ Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse şi de tratament între femei şi bărbați şi pentru prevenirea şi combaterea violenței domestice (Obiectiv realizat)
Acest document inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați a fost aprobat în Guvern în decembrie 2022. România îndeplinește, astfel, o condiție obligatorie pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2022-2027.
2️⃣ Ghidului standardizat privind hărțuirea pe criteriul de sex și hărțuirea morală la locul de muncă (Obiectiv în lucru)
Primul ghid din România pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă, inițiat de MFTES, ANES și IRDO, s-a aflat în consultare publică la începutul anului. Am preluat toate observațiile și completările, iar acum documentul se află pe circuitul de avizare și va ajunge în scurt timp spre aprobare în Guvern.
3️⃣ Cotele de gen în consiliile de administrație și pe listele electorale (Obiectiv realizat parțial)
• La inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, femeile vor ocupa o treime dintre posturile din consiliile de administrație ale companiilor de stat și ale regiilor autonome. (Obiectiv realizat)
• Un proiect aflat în dezbatere la Parlament propune ca femeile să ocupe 30% dintre locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale. (Obiectiv în lucru)
4️⃣Vârsta consimțământului sexual (Obiectiv în lucru)
• Susținem proiectul legislativ care vizează introducerea în Codul Penal a unor prevederi separate legate de actele sexuale cu minori.
• Vârsta minimă privind consimțământul sexual va crește de la 14, cât este în prezent, la 16 ani. Pedeapsa cu închisoare va avea limitele majorate, începând de la 8 până la 15 ani.
5️⃣ Beneficii fiscale pentru mame (Obiectiv în lucru)
Lucrăm la introducerea unui impozit preferențial pentru mamele cu mai mult de 3 copii și la beneficii fiscale pentru angajarea femeilor peste 40 de ani sau a mamelor cu mai mulți copii.
6️⃣ Sprijin pentru mame minore (Obiectiv realizat, în implementare)
Mamele minore sunt o realitate dură în România. Avem obligația să le oferim informații fetelor și adolescentelor. Sunt esențiale orele de educație pentru sănătate introduse prin modificările aduse Legii nr. 272/2004. Anul trecut, am reușit deblocarea legii în Parlament și beneficii esențiale pentru copii pot fi aplicate.
7️⃣ PROIECT ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” (Obiectiv realizat, în implementare)
• 10 centre regionale de intervenție pentru victimele violenței sexuale
• 8 centre regionale pentru consiliere agresorilor
• cursuri și sesiuni de informare pentru 250 de medici, asistente medicale, psihologi, asistenți sociale sau polițiști și 8.000 de elevi și studenți
8️⃣ PROIECTE PRIVIND VIOLENȚA DOMESTICĂ (Obiectiv realizat, în implementare)
Proiectul VENUS ”Împreună pentru o viață de calitate în siguranță”
• 42 de locuințe protejate pentru victimele violenței domestice, 82 de servicii complementare pentru victimele violenței domestice, 42 de cabinete de consiliere vocațională și sprijin pentru reintegrarea socio-profesională pentru victime.
Proiectul VERA ”Schimbare pozitivă prin acțiune integrată în vremuri dificile”
• instruirea echipelor mobile de intervenție; instruirea a 250 de specialiștilor din cadrul DGASPC/DAS; facilitarea accesului la justiție și la informații de natură juridică; barometru în domeniul violenței domestice și al violenței de gen pe evoluția fenomenului
Proiectul VioGen-RoJust ”Ghid pentru respectarea drepturilor victimelor”

• programe de instruire sau formare profesională a judecătorilor, avocaților, procurorilor și politiștilor; mecanisme de protecție a drepturilor persoanelor vulnerabile.

Sari la conținut